Potatismos brukar vara populärt bland barnen. Här presenterar vi några spännande varianter - gyllengult eller rosa potatismos samt illgrönt ärtmos.

Du behöver:

Rödbetsmos:

1 kg mjölig potatis

1 st Rödbeta

1 msk smör

3 dl mjölk

salt och vitpeppar

Saffransmos:

1 kg mjölig potatis

1 msk smör

3 dl mjölk

0,5 paket saffran

salt och peppar

Ärtmos:

400 g frysta ärter

1 msk crème fraiche

salt och peppar

Gör så här:

Rödbetsmos
Skala potatis och rödbeta och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa dem med smöret. Värm mjölken och häll i den i moset under omrörning. Smaka av med salt och vitpeppar.

Saffransmos
Lägg i ett halvt paket saffran med lite socker och 2 msk varm mjölk i en skål. Låt dra medan potatisen kokar. Häll av vattnet och mosa med smöret. Värm mjölken och häll i moset under omrörning. Smaka av med salt och peppar.

Ärtmos
Värm ärtor i mikrovågsugnen med vatten i ca 5 minuter eller tills de känns varma. Blanda ärterna med crème fraiche och mixa med en mixerstav. Salta och peppra efter smak. Lite pepparrot är gott att blanda i.